Acili ezme, czyli ostrrra salsa – przepis prosto z Turcji

Od niedawna Turcja kojarzy mi się ze smakiem acili ezme, czyli warzywnej salsy. Przepis wydębił od hotelowej kucharki nasz przyjaciel T. podczas pobytu w Kusadasi. Ot, zwykła, banalna historia, gdyby nie fakt, że pani mówiła wyłącznie po turecku. Bez pomocy wujka Google oraz młodego kelnera, który co nieco przebąkiwał po angielsku, akcja ZDOBĄDŹ PRZEPIS mogłaby się nie powieźć. Na szczęście się udało. Odkąd T. poczęstował nas acili ezme, salsa często pojawia się na naszym stole. Posmakowała nawet mojej 95-letniej babci, która spróbowała jej podczas Wielkanocy. Już po pierwszym kęsie wykrzyknęła: „Oooooo, teraz to mamy prawdziwe święta!”

Pikantna salsa ze świeżych warzyw

Chcecie więcej „smaczków” z Turcji? Tylko tam pierwszeństwo na drodze ma właściciel większego pojazdu, a żona może domagać się rozwodu, kiedy mąż nie zapewni jej… zapasu dobrej kawy 😀 Jednych tureckie zwyczaje dziwią, innych zachwycają. Mnie zawsze pociągało to, co nowe i niezrozumiałe. W Turcji jeszcze mnie nie było, ale jeśli kiedykolwiek tam trafię, to na pewno zjem to:

Acili ezme

Salsę podaje się na przystawkę. Świetnie zaostrza apetyt. Można również połączyć ją z potrawami o łagodniejszym, słodkawym smaku, np. frytkami z batatów.

Pikantna salsa ze świeżych warzyw

SKŁADNIKI:

  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 świeże pomidory bez skórki
  • 2 średniej wielkości ogórki gruntowe
  • 1 ostra papryczka (ja czasem dodaję tylko pół, wszystko zależy od jej ostrości)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść posiekanego szczypioru
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól i pieprz


  • PRZYGOTOWANIE:
    1. Pomidory obrać ze skórki, wydrążyć pestki, pozbyć się soku i jak najdrobniej je pokroić
    2. Obrać cebulę, ogórki i wydrążyć paprykę
    3. Wszystkie warzywa drobno posiekać
    4. Czosnek przecisnąć przez praskę
    5. Dodać sok z cytryny, koncentrat, oliwę i przyprawy
    (nie żałować kuminu, bo to właśnie on nadaje salsie wyjątkowego charakteru)

    AFIYET OLSUN, czyli smacznego
    życzy HW

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *