Bezglutenowe brownie z buraków, mocno czekoladowe

Mam dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy nie tolerują pszenicy i glutenu – bezglutenowe brownie może być jeszcze smaczniejsze od mącznego oryginału. To wszystko dzięki burakom i daktylom, z których można przygotować całkiem dobre i zdrowe ciasto.

bezglutenowe ciasto czekoladowe z buraków

Takie ciasto gościło u nas w święta. Niedługo, bo już po 2 dniach zostały tylko okruszki :) Brownie smakowało wszystkim, nawet osobom przyzwyczajonym do tradycyjnych smaków. Jest bezglutenowe a wilgotne, bezcukrowe a słodkie, no i mocno czekoladowe. Przygotowanie jest bardzo proste – najwięcej czasu zajmuje ugotowanie buraków.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 600 gramów buraków
  • 7 daktyli
  • 6-7 łyżek dobrego kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej (można zastąpić inną bezglutenową)
  • pół szklanki żurawiny
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 4 namoczone daktyle
  • 3 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE:
1. Buraki ugotować – w zależności od ich wielkości zajmie to od 30 do 90 minut. Następnie zdejmujemy z nich skórę.
2. W międzyczasie namaczamy osobno daktyle i żurawinę we wrzątku przez około pół godziny.
3. Buraki miksujemy razem z daktylami i mieszamy z pozostałymi składnikami.
4. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Po ostygnięciu ciasta smarujemy polewą ze zmiksowanych daktyli, kakao i awokado.
6. Można ozdobić świeżymi owocami lub bakaliami.

Polecam to brownie wszystkim osobom na dietach eliminacyjnych – nie zawiedziecie się :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *