Bezglutenowy torcik makowy bez pieczenia

Wiedzieliście, że 8 łyżek maku pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na wapń i aż 80% magnezu, fosforu i cynku? Odstawcie suplementy – ten torcik makowy uleczy Was z wszelkich niedoborów.

bezglutenowy torcik makowy

Od dłuższego czasu poszukiwałam przepisu na łatwy w przygotowaniu makowiec bez mąki pszennej. Spodobał mi się przepis na makowiec bezglutenowy z Jadłonomii, który maksymalnie uprościłam. Zamieniłam też kilka składników. Ciasto jest przepyszne, wilgotne i słodkie. Słodycz masy makowej przyjemnie kontrastuje z deserową polewą czekoladową. Nie będę go już dłużej zachwalać, zobaczcie jaki piękny wyszedł:

torcik makowy bez glutenu

SKŁADNIKI

  • 200 gramów zmielonego maku (możecie przekręcić go przez maszynkę sami
    lub kupić od razu zmielony, wówczas ciasto przygotujecie w 20-30 minut)
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • 50 gramów orzechów włoskich, laskowych lub brazylijskich
  • 50 gramów żurawiny
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 4-5 łyżek miodu lub pół szklanki syropu z agawy
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego z puszki

PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę jaglaną gotować przez 15 minut w mleku roślinnym
z dodatkiem skórki z połowy 1 pomarańczy oraz 1 łyżką miodu
2. W międzyczasie zalać mak gorącą wodą, odstawić na 10 minut i przekręcić ziarenka przez maszynkę
(chyba że udało Wam się kupić zmielony mak, wówczas nic nie trzeba z nim robić)
3. Posiekać drobno orzechy i żurawinę – połączyć z makiem
4. Zetrzeć skórkę z 1 pomarańczy i dodać do maku
5. Dodać olej kokosowy, 3-4 łyżki miodu i aromat waniliowy
6. Wycisnąć sok z 1 lub 2 pomarańczy i dodać do masy makowej
(ilość dostosowujemy do ciasta – masa powinna być wilgotna)
7. Po ostudzeniu kaszy dodać do niej 2 łyżki masła orzechowego,
a następnie dokładnie zmiksować ją z masą makową (nie powinno być żadnych grudek)
8. W rondelku rozpuścić tabliczkę czekolady z dodatkiem mleka kokosowego
9. Masę makowo-jaglaną przełożyć do tortownicy i polać masą czekoladową

torcik makowy słodzony miodem, bezglutenowy

Torcik makowy ma ogromną wartość odżywczą. Zawiera:

– orzechy – kolejne dobre źródło magnezu, wapnia, cynku i NNKT
– żurawinę, która świetnie działa na układ moczowy
– zasadotwórczą kaszę jaglaną, bogatą w witaminy z grupy B i krzemionkę
– surowy miód – pełen minerałów, polifenoli i substancji o działaniu wzmacniającym odporność

Spróbujcie – na pewno wyjdzie Wam na zdrowie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *