Błyskawiczna kasza jaglana z cukinią i pieczarkami

Są takie dni, kiedy nie chce się gotować i sprzątać. Kiedy nie chcę się absolutnie NIC. Na taki dzień polecam kaszę jaglaną z cukinią. Sama się nie zrobi, ale jej przygotowanie zajmie 20 minut. Potem fajrant i leżenie do góry brzuchem 😀

kasza jaglana z cukinią i pieczarkami

Cóż, danie nie powala wyglądem… :D

Jaglanka to moja ulubiona kasza. Jest całkiem przyzwoitym źródłem białka, witamin z grupy B, a także fosforu, cynku, magnezu i krzemu. Ma też właściwości przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Podobno może zmniejszyć ilość wydzielin i załagodzić objawy kataru lub kaszlu. Nie zakwasza organizmu – tworzy środowisko zasadowe, no i nie zawiera glutenu.

Koniec peanów na temat jagła. Teraz do rzeczy, bo miało być szybko i leniwie 😀 Co zrobić żeby kasza jaglana była pyszna? Proszę bardzo.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 spora cukinia lub 2 mniejsze
  • 1 cebula
  • 200 gramów pieczarek
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • natka pietruszki do posypania

  • PRZYGOTOWANIE:
    1. Kaszę przepłukać zimną wodą, a następnie wrzątkiem (nie będzie gorzka)
    2. Gotować przez 17 minut pod przykryciem na małym ogniu
    3. W międzyczasie obrać i pokroić cukinię, cebulę i pieczarki
    4. Na patelni zeszklić cebulę, wrzucić pieczarki i cukinię
    5. Dusić przez około 10 minut
    6. Doprawić i zjeść razem z kaszą


    TERAZ JUŻ MOŻNA LEŻEĆ. Do odwołania 😀

    Pozdrawiam z czeluści kanapy –
    Hungry Woman

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *