Chleb z kaszy gryczanej – pyszny i bez glutenu

Czy życie bez pszenicy i drożdży jest możliwe? Ano jest. Zamiast kupować drogi chleb bezglutenowy, możesz wydać kilka złotych i zrobić chleb z kaszy gryczanej. Tak dobrego nie znajdziesz w żadnej piekarni.

Od 2 miesięcy jestem na diecie eliminacyjnej z powodu nietolerancji pszenicy i drożdży. Szybko znalazłam zamienniki standardowych makaronów, odstawiłam bułki, pszenne panierki i gotowe ciasta. Najtrudniej było z chlebem. Po bochenek chleba gryczanego na zakwasie musiałam przemierzać pół miasta. Koszt – 13 zł. Przyznacie sami, że cena zawrotna, jak na nasz „chleb powszedni” 😀

Kiedy zobaczyłam na Instagramie zdjęcie chleba z kaszy gryczanej, przecierałam oczy ze zdumienia – jak to możliwe? Taki piękny, wyrośnięty chleb z kaszy, wody i soli? To chyba żarty.

Postanowiłam spróbować. Oto efekty:

Chleb z kaszy gryczanej bez mąki i drożdży

SKŁADNIKI:

  • 400 g niepalonej (białej) kaszy gryczanej
  • 2-3 łyżeczki soli
  • około 3 szklanek wody
  • odrobina oleju, np. kokosowego do posmarowania papieru

PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę dokładnie przepłukać
2. Wsypać do miski i zalać zimną wodą
(woda powinna unosić się 1 cm nad kaszą)
3. Odstawić na 24 godziny
(od czasu do czasu można przemieszać kaszę i ewentualnie uzupełnić wodę)

W tym czasie kasza wypije sporo wody, a na jej powierzchni powstanie lepka piana (naturalny zakwas) o charakterystycznym zapachu.

4. Po 24 godzinach odlać nadmiar wody, dodać sól i dokładnie zmiksować na gładką masę (powinna być dość rzadka)
5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, który następnie należy delikatnie wysmarować olejem kokosowym
6. Wylać masę do blaszki i odstawić do zimnego piekarnika jeszcze na 12 godzin
7. Po upływie 12 godzin ustawić piekarnik na 200 st. C i piec około 50 minut
8. Następnie wyjąć chleb w papierze do pieczenia z blaszki i podpiec dodatkowe 15 minut, aby wysuszyć spód chlebka

Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej

Właściwie to wszystko. Przygotowanie chleba jest banalnie proste. Jedyna niedogodność to czekanie :) Jeżeli na co dzień jecie dużo chleba lub macie sporo osób do wykarmienia, polecam zacząć moczyć kaszę na kolejny chleb jeszcze w trakcie bieżącego wypieku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *