Ciastka czekoladowe bez cukru – gotowe w 25 minut

„Mamo jestem głodny. Czy są w tym domu jakieś ciastka?” – to pytanie często pada z ust synka mojej koleżanki, która wciąż stara się oduczyć go jedzenia słodyczy. Wprowadzała już zakazy i nagrody. Wszystko na nic. Na szczęście istnieją sposoby na to, by połączyć przyjemne z pożytecznym. Kiedy mały spróbował tych ciastek czekoladowych, okazało się, że brak cukru i tłuszczu nie stanowi dla niego żadnej przeszkody 😉

amarantus ciastka

Ciastka czekoladowe amarantus + kokos z bananem

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego (można kupić tutaj.)
  • 4 łyżki dobrego kakao
  • ——————————————————————————-

    Przygotowanie:

    1. Nastaw piekarnik na temp. 170 st. C

    2. Banany rozgnieć widelcem

    3. Dodaj amarantus i wiórki kokosowe

    4. Wsyp kakao

    5. Masę dobrze wymieszaj łyżką, blenderem lub ręcznie

    6. Ugnieć w dłoniach niewielkie kulki (wielkość piłeczki ping-pongowej)

    7. Rozpłaszcz je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (grubość około 0,5 cm)

    8. Piecz przez 20 minut (połowę czasu z termoobiegiem).

    ———————————————————————————


    Przez dłuższy czas koleżanka nie zdradzała synkowi, co tak naprawdę znajduje się w ciasteczkach. Słodkie? Słodkie! Nic więcej go nie obchodziło. Kiedy jednak zobaczył, że jego mama zagniata masę na ciastka z bananami, nie ukrywał zdziwienia. BANANY? DAJESZ DO CIASTEK BANANY?

    Tu muszę wytłumaczyć Państwu, dlaczego koleżanka ukrywała skład ciasteczek przed synkiem. On po prostu nie znosi bananów! Zawsze omijał je szerokim łukiem. Jednak dzięki tym ciasteczkom zaczęły mu smakować, co na pewno wyszło mu na zdrowie.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *