Cukinia faszerowana ryżem i pieczarkami – prosty posiłek jak u Murakamiego

Bohaterowie powieści Murakamiego ocierają się o inny wymiar, by po chwili w domowym zaciszu zatopić się w przygotowywaniu „prostego posiłku”. Tak. U Murakamiego nawet zwykły ryż i piwo z puszki nabierają nowego znaczenia.

cukinia faszerowana ryżem i pieczarkami

Zawsze lubiłam książki, w których opisuje się jedzenie i jego przyrządzanie. Do dziś pamiętam zapach jajecznicy z „Szóstej klepki” Małgorzaty Musierowicz. Nic dziwnego, że i Haruki Murakami skradł moje serce. A może i żołądek?

Dzisiejszy przepis na cukinię faszerowaną ryżem i pieczarkami nie pochodzi z żadnej książki. Wymyśliłam go naprędce, wyciągając wszystko, co mam w lodówce i szafce. Taki prosty posiłek – w hołdzie Murakamiemu.

Okazało się, że mam:

  • 2 małe cukinie
  • 200 gramów pieczarek
  • 2 cebule
  • torebkę białego ryż

Efekt?

Cukinia faszerowana ryżem i pieczarkami

PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i łyżką wydrążamy środek
2. Na patelni podsmażamy cebulę i pieczarki
3. Do pieczarek dodajemy to, co zostało usunięte ze środka cukinii
4. W tym samym czasie gotujemy biały ryż przez 15 minut (pamiętajcie, że ryż wyjmujemy z plastikowej torebki, następnie wielokrotnie go płuczemy w zimnej wodzie, a następnie zalewamy wodą)
5. Mieszamy ryż z podsmażonymi warzywami i pieczarkami i faszerujemy cukinie
6. Cukinie pieczemy w temp. około 180 st. C. aż do miękkości, czyli około 25 minut.

To wszystko. Prosty i szybki posiłek już zjedzony. Można wrócić do czytania :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *