Dietetyczne przepisy – jesz i chudniesz
Postanowiłaś przejść na dietę? Jeśli chcesz się przestawić z tradycyjnej kuchni zabarwionej fast-foodami i słodyczami na zdrową kuchnię, koniecznie przeczytaj ten krótki poradnik.
Jak przygotowywać posiłki, by były smaczne i zarazem dietetyczne?
1. Zrezygnuj ze smażenia

Wybierz potrawy jednogarnkowe – są szybkie, zazwyczaj bardzo proste w przygotowaniu, a przy okazji o wiele bardziej lekkostrawne niż ciężkie dania wyjęte prosto z głębokiego tłuszczu
Gotuj na parze – dzięki takiemu gotowaniu Twoje produkty zatrzymają jak najwięcej cennych składników odżywczych
Piecz – dania z piekarnika (o ile pieczesz bez tłuszczu) będą zawsze mniej kaloryczne i zdrowsze od tych z patelni
2. Komponuj proste posiłki z maksymalnie 3-4 składników
Nie łącz białka i węglowodanów w jednym posiłku
Owoce jedz osobno
Więcej info o prawidłowym łączeniu produktów żywnościowych TUTAJ.

3. Zastąp słodycze owocami
Wybierz owocowy koktajl zamiast bajaderki – zasłodzisz się tak samo, a przy okazji od razu poczujesz przypływ energii, a nie senność i ociężałość, jak po słodyczach
4. Wybieraj surowe owoce i warzywa
Są najbardziej odżywcze, a przy okazji mniej kaloryczne. „Surowiznę” wybieraj szczególnie latem i wczesną jesienią. Przez resztę roku możesz zastąpić je np. rozgrzewającymi zupami warzywnymi.
5. Zastąp sól egzotycznymi przyprawami
Sól nie sprzyja odchudzaniu (zatrzymuje wodę w organizmie), a do tego podnosi ciśnienie, szczególnie u osób z nadwagą. Wprowadź do swojego gotowania jak najwięcej różnych przypraw: kumin, imbir, kurkuma, chilli, tymianek, oregano. Przyprawy nadadzą charakteru Twoim daniom, a przy okazji poprawią trawienie i przyspieszą metabolizm. Schudniesz szybciej!
6. Postaw na zdrowe oleje
Zrezygnuj z tłuszczów nasyconych – to one w głównej mierze przyczyniają się do powstawania otyłości, nadmiaru złego cholesterolu i chorób serca. Znajdziesz je m.in. w smalcu, maśle, w kakao i oleju palmowym (zobacz TUTAJ, dlaczego nie warto sięgać po produkty z tym olejem).
Olej kokosowy– olej ten może zmniejszać kaloryczność dań z wysoką zawartością skrobi, np. białego ryżu. Potwierdzili to naukowcy ze Sri Lanki. Spadek kalorii może sięgać od 10 do nawet 50%! Wystarczy, że do do 100 gramów ryżu dorzucisz 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Dobrym wyborem będą także: oliwa z oliwek oraz olej lniany. Pamiętaj, aby wybrać porządny olej tłoczony na zimno, najlepiej z upraw ekologicznych.