Domowe ciastka owsiane z kardamonem

„Nie mają chleba? Niech jedzą ciastka!” – radziła głodnemu tłumowi Maria Antonina z Habsburgów. Też jestem Maria i dobrze Wam radzę: jedzcie domowe ciastka owsiane. Zero chemii, mało cukru, dużo przyjemności bez wyrzutów sumienia. Aha, byłabym zapomniała – najlepiej smakują z KAKAŁKIEM 😀

domowe ciastka owsiane

Na początek ważne info – przepis pochodzi od mojej bratowej, mistrzyni słodkich deserów i wypieków w wersji fit. Dzięki Julka!

Uwielbiam płatki owsiane, a owsianka ze świeżymi owocami bardzo często wjeżdża na mój stół, szczególnie rano. Płatki dają moc i sytość. Są źródłem węglowodanów złożonych i białka. Jedząc owies uzupełniamy także magnez, żelazo, cynk, fosfor i witaminy z grupy B. Błonnik też ułatwia wiele „spraw” 😀

Dziś na blogu płatki owsiane w nieco mniej zdrowej odsłonie, bo z dodatkiem cukru i czekolady. Ale czasem można, prawda? :)

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 80 g masła
  • 2 białka jaj
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki cukru (można zmniejszyć ilość, zastąpić stewią albo miodem)
  • przyprawy: kardamon, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa

  • PRZYGOTOWANIE:
    1. Płatki owsiane uprażyć na patelni z przyprawami i odstawić do ostygnięcia
    2. Czekoladę połamać/ pokroić na drobne kawałki
    3. Białka ubić na sztywną pianę
    4. Płatki połączyć z masłem, czekoladą, cukrem i pianą
    5. Masę wykładać łyżką na papier do pieczenia
    6. Piec w temperaturze 180 st. C przez 12-15 minut.

    ciastka owsiane (2)

    Z tej ilości wychodzi cała blacha ciastek. Najlepiej smakują z ulubionym mlekiem (polecam roślinne) albo z kakao. Na zdjęciu „kakałko” z mleka owsianego :)

    ciastka owsiane z kardamonem i cynamonem

    Jeden komentarz

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *