Ekologia w żywieniu cz. 2

W poprzednim wpisie dotyczącym ekologii żywienia pisałam:
1. Dlaczego ekologiczne produkty są lepsze od tańszych nieekologicznych
2. Dlaczego pszczoły są spoko
3. Dlaczego jedząc nutellę odbieramy dom tygrysom i orangutanom

Teraz kolejna porcja wiedzy ekologicznej. Uwaga – może skutkować odebraniem apetytu!



4. ZAINWESTUJ W DOBRY FILTR DO WODY
ekologia w żywieniu cz. 2Czy wiesz, że gdyby Kazimierz Wielki pił z plastiku, to być może do dziś pod Wawelem walałyby się butelki po trunkach z odciskami jego palców? Tak. Plastik rozkłada się w ziemi nawet 1000 lat. Dlatego wrzucaj go do specjalnych kontenerów (jest szansa, że kiedyś kupisz poliestrowy sweter zrobiony z butelki, z której popijałeś colę). Aby nie gromadzić zbyt dużej ilości plastiku, znacznie lepszym i w dłuższej perspektywie ekonomiczniejszym rozwiązaniem jest zakup dobrej jakości filtra do wody.



5. ZREZYGNUJ Z MIĘSA ALBO PRZYNAJMNIEJ OGRANICZ JEGO SPOŻYCIE
ekologia w żywieniu cz. 2O tym, jak cierpią zwierzęta z chowu przemysłowego, wie chyba każdy. No może poza tymi, którzy nie chcą wiedzieć, bo za bardzo kochają schabowego i hamburgera.

Za to mało kto wie, że hodowla zwierząt na mięso prowadzi do prawdziwej katastrofy ekologicznej. Wyprodukowanie 1 kg wołowiny wymaga wykorzystania aż 60 tys. litrów wody. 60 razy mniej zużywa się do uprawy 1 kg pszenicy, a 77 razy mniej do produkcji tej samej ilości ziemniaków.

Produkcja mięsa przyczynia się do wzmożonej emisji dwutlenku węgla i metanu. Hodowle zwierząt na całym świecie emitują aż 51% gazów cieplarnianych – prześcignęły już nawet elektrownie węglowe i przemysł transportowy!

Problemem są także ogromne ilości odchodów zwierząt przy przemysłowych farmach. Tworzą one laguny i jeziora gnojowisk, które mogą przedostać się do wód gruntowych i stać się przyczyną groźnych epidemii.



6. KUPUJ MNIEJ JEDZENIA
ekologia w żywieniu cz. 2Wyobraź sobie, że co miesiąc idziesz do bankomatu, wypłacasz całe swoje wynagrodzenie, po czym wyrzucasz 1/3 zarobionych pieniędzy do kosza. Podobnie jest z wyprodukowaną żywnością. Ponad 30% światowej produkcji, czyli 1,3 miliarda ton jedzenia zostaje zmarnowana!

Co to oznacza dla środowiska? Oczywiście tony dodatkowych śmieci. Plus marnowanie prądu, wody, pracy ludzi i surowców potrzebnych do wytworzenia jedzenia. Gnijąca żywność powoduje wytwarzanie gazów cieplarnianych, które wpływają na zmiany klimatu.

Lista jest otwarta, na pewno będę ją uzupełniać. Zapraszam też do komentowania.

Ściskam Was,
Hungry W.

Przeczytaj też:
Ekologia w żywieniu cz. 1