Ekologia w żywieniu

Jak chronić środowisko, a przy okazji swój własny organizm, kupując i przygotowując jedzenie?

1. KUPUJ JEDZENIE Z EKOLOGICZNYCH UPRAW
ekologia w żywieniuUprawy tradycyjne (ekologiczne) bez użycia szkodliwych pestycydów i herbicydów są mniej opłacalne dla rolników, jednak zdecydowanie bardziej opłacalne dla środowiska, naturalnych ekosystemów, no i dla nas – ludzi. Nawet dla tych, którzy mają w nosie całą ekologię.

Rolnictwo ekologiczne jest nawet o 1/3 mniej wydajne od rolnictwa stosującego nawozy i chemiczne środki ochrony roślin, dlatego ceny ekologicznych produktów uderzają w nasze portfele, ale ich wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie jest bezcenny! Im częściej będziemy po nie sięgać, tym będą tańsze.



2. JEDZ MIÓDekologia w żywieniu
Na pewno słyszeliście o przepowiedni Einsteina, który twierdził, że jeśli wyginą pszczoły, cała ludzkość wyniesie się razem z nimi na tamten świat już po 4 latach. Dlaczego te pracowite owady są tak ważne? Zapylają 1/3 upraw na całym świecie. Bez pszczół grozi nam śmierć głodowa. Dlatego adoptujmy pszczoły i jedzmy miód! Im większe spożycie miodu, tym większa szansa, że produkujące go owady będą się miały dobrze. Pszczołom pomożemy także wybierając produkty ekologiczne, pochodzące z upraw, w których nie stosuje się środków owadobójczych, m.in. szkodliwych neonikotynoidów.



3. UNIKAJ PRODUKTÓW ZAWIERAJĄCYCH OLEJ PALMOWY
ekologia w żywieniuPo pierwsze ten olej jest niezdrowy – zawiera 45% nasyconych kwasów tłuszczowych, które prowadzą do otyłości i wzrostu złego cholesterolu.

Po drugie według Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska pozyskiwanie tego oleju już za 7 lat doprowadzi do niemal całkowitego zniszczenia lasów deszczowych Sumatry i Borneo, które stanowią dom dla wielu gatunków zwierząt, m.in. tygrysów sumatrzańskich, orangutanów, słoni i nosorożców.

Gdzie jest najwięcej oleju palmowego? Lista zakazanych produktów: Nutella, mleko w proszku, gotowe zupy, mrożone frytki i panierowane ryby.

Przeczytaj też:
Ekologia w żywieniu cz. 2