Falafel – obcy, którego chętnie przygarniesz na obiad

Niewielu Polakom przeszkadzają budki z kebabem i falaflami na każdym rogu. Za to uchodźcy i imigranci – owszem. Jesteśmy więc tolerancyjni, ale raczej wybiórczo i interesownie: „lubię kebab, ale nie człowieka, który go przyrządzał.”

falafel

Osobiście nie mam żadnych uprzedzeń rasowych i narodowościowych. Ba! Szanuję ludzi, którzy są przedsiębiorczy i potrafią wspaniale gotować dla innych. I choć kebabów już nie jadam (bo nie jem mięsa), dobrego falafla zawsze chętnie przygarnę.

falafel

Dziś przedstawiam przepis na TRADYCYJNE FALAFLE ARABSKIE, które zawsze wychodzą pyszne!

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów namoczonej przez noc ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: kumin, cynamon, kolendra, mieszanka curry, sól
  • odrobina wody
  • szczypta sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • PRZYGOTOWANIE:
    1. Przez noc namocz w garnku ciecierzycę (pamiętaj o odpowiedniej ilości wody, bo cieciorka podwoi swoją objętość)
    2. Przepuść cieciorkę razem z cebulą i czosnkiem przez maszynkę do mięsa/ ewentualnie rozdrobnij ją za pomocą blendera (uprzedzam, że może to grozić awarią sprzętu)
    3. Dodaj pietruszkę
    4. Odpowiednio przypraw cieciorkę
    5. Dodaj sodę
    6. Uformuj z powstałej masy małe, spłaszczone kulki
    7. Smaż na dość głębokiej warstwie tłuszczu (około 2 cm) przez około 2-3 minuty na każdej stronie

    Niech ten posiłek napełni pozytywnie nie tylko Wasze brzuchy, ale i głowy!
    Bon apetyt 😀

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *