Frytki z batatów – lekkie, pożywne, pyszne!

Na blogu były już chipsy. Teraz czas na frytki z batatów. Zawsze mam zapas słodkich ziemniaków w domu – można je przechowywać przez dłuższy czas w chłodnym miejscu. Ich umycie i pokrojenie zajmuje kilka minut. Robię je zawsze wtedy, kiedy chcę przygotować coś zdrowego i pysznego na szybko.

frytki z batatów

Nawet moja mama dostała zalecenie od lekarza, aby spożywać bataty. Są znacznie pożywniejsze od zwykłych ziemniaków – zawierają sporo witamin z grupy B, witaminę A oraz zestaw minerałów takich jak fosfor, wapń, magnez, żelazo, a nawet jod. A zatem, do dzieła! Wcinajmy frytki z batatów.

Składniki:

  • 2-3 bataty
  • 5 łyżek dobrej jakości oliwy
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki kuminu
  • sól według uznania


  • Przygotowanie:
    1. Bataty kroimy na frytki razem ze skórką, wrzucamy do miski z oliwą i przyprawami, mieszamy
    2. Wrzucamy frytki do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego (lub na papier do pieczenia – wersja fit)
    3. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut.


    Frytki świetnie smakują same, a także jako dodatek do obiadu, np. wege kotlecików. Ja najczęściej przygotowuję do niej świeżą sałatkę – na zdjęciu frytki z batatów w towarzystwie pysznej salsy acili ezme:

    frytki z batatów

    Smacznego życzy
    HW

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *