Gołąbki bez mięsa – przepis na sycącą szamkę

gołąbki bez mięsa

Nigdy nie byłam fanką gołąbków mięsnych. Zawsze wydawały mi się mdłe i trochę nijakie. Jadałam je tylko poza domem. Wszystko odmieniły gołąbki cioci Jagusi. Wegetariańskie! Ugotowane specjalnie dla mnie, w białym, śmietanowym sosie z pieczarkami. Pyszne, delikatne, aksamitne!

Pomyślałam sobie – te gołąbki po prostu TRZEBA, NALEŻY, POWINNO SIĘ gotować 😀 Do tego ciocia podarowała mi świeżą kapustę prosto z grządki – nie miałam wyjścia…

Aby przyrządzić te gołąbki, musisz upolować kilka rzeczy:

  • 1 białą kapustę
  • Do nadzienia:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • pół kilo pieczarek
  • 2 duże cebule
  • Do sosu:

  • 3/4 szklanki suszonych grzybów
  • 2 puszki mleka kokosowego bio
  • wrzącą wodę (do sosu, w zależności od tego, w jak dużym garnku gotujesz gołąbki)
  • sól i pieprz
  • PRZYGOTOWANIE:

    1. Ugotuj kaszę jaglaną (najpierw przelej zimną wodą, później wrzątkiem i gotuj 17 minut na małym gazie pod przykryciem)

    gołąbki bez mięsa

    2. Wykrój środek kapusty razem z głąbem i gotuj ją około 25 minut (dopilnuj, aby całą kapustę przykrywała woda)

    gołąbki bez mięsa

    3. Pokrój pieczarki i cebulę, a następnie podduś je przez około 5 minut na patelni

    gołąbki bez mięsa

    4. Gotowe pieczarki z cebulką zmieszaj z kaszą jaglaną i odpowiednio dopraw pieprzem i solą

    5. Kiedy kapusta zrobi się miękka, bierz po 1 kawałku, odcinaj żyłkę i zawijaj gołąbki (ja po prostu owijam farsz kapustą, a boki wpycham do środka)

    gołąbki bez mięsa

    6. Przygotuj grzyby (obczyść i pokrój świeże lub namocz, jeśli są suszone)
    7. Rozrób w osobnym naczyniu mleko kokosowe, wodę i grzyby – dopraw sos solą i pieprzem

    gołąbki bez mięsa

    8. Układaj gołąbki ciasno na dnie garnka, zalej sosem
    9. Gotuj około pół godziny

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *