Jak zrobić bezglutenową pizzę z kalafiora?
Najpierw powiem Wam, jak nie robić pizzy z kalafiora. Nie robić na łapu capu, bo ten zdrowy „fast food” wymaga sporo czasu. Na szczęście nie trzeba spędzać go w kuchni. Większość pracy wykona za nas piekarnik.
Do tego dania podchodziłam już kilka razy. Wcześniej robiłam ciasto z dodatkiem jajek, mąki pszennej, bułki tartej i innych zbędnych składników. Za każdym razem ciasto wychodziło miękkie, wilgotne i rozsypywało się, nawet przy dłuższym pieczeniu. W końcu udoskonaliłam przepis. Teraz ciasto jest cieniutkie i zwarte. Wreszcie można wciąć kawałek pizzy do ręki i placek się nie rozpada. Najlepsze jednak są brzegi – delikatnie przyrumienione i chrupiące.
Ciasto:
Dodatki:
1. Kalafior podgotować przez około 10-15 minut
2. Następnie zmiksować go razem z mąką
3. Zmielić siemię lniane i zalać kilkoma łyżkami wrzątku (musi wyjść gęsta, kleista papka)
4. Zmieszać wszystkie składniki na ciasto i doprawić
5. Masę wyłożyć na blachę uprzednio zwilżoną oliwą (można również piec na papierze) – za pomocą łyżki formujemy koło o grubości 1 cm
6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 120 stopni i piec ciasto przez 60 minut
7. Po godzinie sprawdzamy, czy woda z kalafiora odparowała i czy ciasto jest już odpowiednio zwarte
8. Wykładamy na pizzę wszystkie składniki oprócz sera i wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni
9. Pieczemy pizzę 25 minut
10. Posypujemy pizzę serem i zapiekamy jeszcze 5-10 minut
11. Posypujemy pizzę zieleniną
I gotowe. Można szamać pizzę bez większych wyrzutów sumienia 😀
Twoje pizza wygląda pysznie, bardzo fajny przepis
Dzięki! Naprawdę daje radę, szczególnie jak się nie może albo nie powinno jeść tej „prawdziwej” 😉