Kosmiczne naleśniki – przepis bez mleka i mąki pszennej

naleśniki przepis
Moja teściowa zawsze załamuje ręce, kiedy przyjeżdżamy z wizytą – „wy nic nie jecie! Nie wiem, co Wam ugotować…”. To prawda, jesteśmy gastro-ufoludkami. Bezmięsni, bezpszenni, bezmleczni… Na szczęście potrzeba jest matką wynalazków. I można jeść tradycyjnie, unikając tych składników, które nam szkodzą. Przykłady można wymieniać bez końca:

  • chleb bez mąki
  • kawa z mlekiem bez mleka krowiego
  • twarożek bez białego sera
  • sernik bez sera
  • No i oczywiście tytułowe:

    Naleśniki bez mleka i mąki pszennej
    Wychodzi około 10-12 sztuk

    SKŁADNIKI:

  • 250 ml mleka kokosowego 82%
  • 250 ml zimnej wody
  • 3 szklanki mąki (ja używam amarantusowej i jaglanej, pół na pół)
  • 3 jajka
  • szczypta soli i cukru (możesz go zastąpić stewią)
  • 4 łyżki oleju
  • PRZYGOTOWANIE:

    1. Połącz mleko kokosowe z wodą
    2. Do miski wbij całe jajka, dodaj mąkę i olej
    3. Powoli wlewaj mleko rozrobione z wodą
    4. Zmiksuj albo wymieszaj trzepaczką
    5. Dopraw ciasto solą i cukrem
    6. Smaż na patelni bez dodatku tłuszczu

    Do naleśników polecam:

  • słodki twarożek z tofu
  • sezonowe owoce – aktualnie podsmażone jabłka
  • dodatki „na słono”, np. oliwki, awokado, suszone pomidory i odrobina koncentratu pomidorowego
  • mięsożercy mogą pokusić się o wersję z sosem bolońskim (mięso mielone, włoszczyzna, pomidory + oregano)
  • 2 komentarzy

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *