Masz chęć na twarożek bez laktozy? Zrób go z tofu

tofu

Życie bez naleśników z twarożkiem…



Od kilku dni próbowałam rozwiązać w głowie pewne równanie. Uwielbiam twarożek. KOCHAM naleśniki z twarożkiem na słodko. Niestety, mój brzuch średnio toleruje mleko odzwierzęce. Pomyślałam – trzeba żyć dalej. Już miałam uronić łzę nad swoim losem, gdy M. podsunął mi rozwiązanie: „weź wymyśl jakiś inny twarożek, bo ja bym jednak czasem zjadł naleśnika. No jasne! Przypomniał mi się przepis na tofurnik (sernik bez sera), ruszyłam mózgownicą no i jest. Twarożek bez mleka krowiego. Twarożek bez kazeiny i laktozy! Alleluja 😀




Przepis na twarożek z tofu

SKŁADNIKI:

  • ser tofu (bio)
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • kilka łyżek mleka kokosowego (ilość zależy od własnych preferencji)
  • DODATKI DO SŁODKIEGO TWAROŻKU:

  • 3 łyżki stewii lub 5 łyżek cukru
  • (można też dosłodzić miodem)

    DODATKI DO TWAROŻKU NA OSTRO:

  • szczypiorek, rzodkiewka, cebulka, pieprz ziołowy, sól
  • PRZYGOTOWANIE:

    1. Rozdrobnij tofu widelcem
    2. Dodaj sok z cytryny
    3. Wlej mleko kokosowe
    4. Wsyp wybrane dodatki i zamieszaj

    Twarożek jest dobrą bazą do naleśników na słodko, do kanapek, a nawet do pierogów. Można poszaleć z jego wykorzystaniem. Ta historia nauczyła mnie, że w kuchni wszystko da się czymś zastąpić. A mój „udawany” twarożek smakuje naprawdę przyzwoicie. M. potwierdza :)

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *