Mleko roślinne z migdałów – w sam raz dla alergików i wegan

Zastanawiacie się, czy mleko roślinne może zastąpić mleko od krowy? A może jesteście na diecie wegańskiej? Polecam Wam przepis na napój z migdałów.

mleko roślinne z migdałów

Dlaczego nie piję mleka krowiego i staram się unikać koziego? Po prostu mi nie służy i znacznie spowalnia trawienie. Niedługo czekają mnie badania na nietolerancję pokarmową i jestem na 100% pewna, że potwierdzą moje przypuszczenia.

Przez dłuższy czas testowałam mleka roślinne ze sklepu, bo przecież czymś trzeba zabielić poranną kawę. Poza tym musiałam też wyeliminować śmietanę w niektórych daniach, np. w tuńczyku z kaparami, o którym pisałam Wam kilka dni temu. Niestety mleka ze sklepu nie spełniły moich oczekiwań. Były albo za słodkie albo zbyt wodniste. Szukałam więc dalej. Aż wreszcie trafiłam na przepis na mleko migdałowe. Zmieniłam trochę proporcje wody i migdałów i wyszło idealne!

Składniki:

  • szklanka migdałów
  • 2 szklanki zimnej, przegotowanej wody
  • szczypta soli

  • Przygotowanie:

    1. Moczymy migdały przez 7-8 godzin
    2. Namoczone migdały blendujemy lub mielimy w rozdrabniaczu
    3. Dodajemy wodę
    4. Przecedzamy miksturę przez czystą ściereczkę (wystarczy zwykła, kuchenna)
    5. Dosypujemy szczyptę soli (ja używam różowej soli himalajskiej, ma mnóstwo minerałów i zero dodatków), fajnie podkreśla słodki smak migdałów :)
    6. Napój postoi w lodówce 2 dni, dlatego nie radzę robić większych zapasów

    Mleko jest naprawdę świetne w smaku. Przy okazji ma wiele cennych właściwości – zawiera dużo magnezu, selenu, żelaza, manganu i potasu. Znajduje się w nim także sporo wapnia, dlatego może z powodzeniem zastąpić produkty mleczne w diecie. Najważniejsze jest jednak to, że nie ma w nim śladu laktozy i szkodliwej kazeiny.

    Ranking gotowych mlek roślinnych znajdziecie TUTAJ.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *