Obiad, którego nie powstydziłaby się Hanka Mostowiak

szybki obiad makaronJa wiem, że mówienie o zmarłych, szczególnie w kontekście gotowania, może być niesmaczne. Na szczęście wspaniała Małgorzata Kożuchowska ma się świetnie. Tak samo jak nasze brzuchy, które wypełnił dzisiejszy, niezwykły obiad.

Niezwykły, bo zdrowy.
Niezwykły, bo tani (nawet w wydaniu bio).
I wreszcie – niezwykły – bo cholernie smaczny.

Przygotowuję go zawsze kiedy mam mało czasu albo nie zdążyłam zrobić zakupów.

Makaron z sosem śmietanowym z kaparami

Składniki:

  • ulubiony makaron
  • około 200 gramów ulubionych warzyw ugotowanych na parze lub grillowanych*
  • 1/3 szklanki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka śmietanka 18%
    (dla uczulonych na laktozę lub kazeinę polecam mleko kokosowe 82%)
  • świeże listki bazylii i oregano
  • przyprawy (pieprz, sól)

——————————————————————————-

Przygotowanie:

1. Wstawiamy wodę na makaron

2. Gotujemy lub podduszamy warzywa, np. kalafior, paprykę, cebulę

3. Na osobnej patelni przyrumieniamy czosnek

4. Kiedy warzywa są już miękkie, mieszamy je z czosnkiem

5. Dodajemy śmietankę lub mleczko kokosowe

6. Wsypujemy kapary

7. Doprawiamy

8. Odlewamy makaron

9. Dekorujemy danie listkiem bazylii i oregano

*Jeżeli zdarza Wam się jeść ryby i zależy Wam na czasie, możecie zamiast warzyw dodać tuńczyka z puszki.

Dzięki temu, że przepis jest prosty i większość składników można przechowywać poza lodówką, makaron z kaparami bardzo często gości w naszym domu. Szczególnie, kiedy nie zdążę zrobić zakupów albo niespodziewanie wypada święto np. 11 listopada i wszystkie sklepy pozamykane na wszystkie spusty.

P.S. Do przyrządzenia tego makaronu nie musisz mieć w domu świeżych warzyw – możesz trzymać zamrożoną porcję w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *