Obiad na szybko z dynią i ziemniakami w roli głównej

Nie. Nie pomyliłam miesięcy. Jest początek lutego. Dobra, ekologiczna dynia przechowywana w odpowiednich warunkach nawet o tej porze roku świetnie smakuje. Nie wierzycie? Spróbujcie tego!

obiad na szybko

Podobno mam „żółtą” twarz. Dowiedziałam się tego ostatnio od teściowej (hehe). O tej porze roku trudno zwalić ten stan na cokolwiek innego oprócz urlopu w Egipcie lub regularnych wizyt w solarium. Ale to nie to! To dynia. Przez dużą dawkę B-Karotenu się przyżółciłam i świetnie się z tym czuję 😀

Też macie ochotę ozłocić nieco swoje blade twarze?

Oto przepis na dyniowo-ziemniaczane danie jednogarnkowe:

SKŁADNIKI:

  • 1 średnia dynia
  • 200 gramów szpinaku
  • 1/2 kg ziemniaków
  • trochę oliwy do smażenia
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • pieprz, sól, słodka papryka

  • PRZYGOTOWANIE:
    1. Pokrój, wydrąż i obierz dynię ze skórki (pestki możesz wysuszyć i zjeść – mają mnóstwo cynku)
    2. Ziemniaki obierz lub dokładnie wyszoruj
    3. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż ziemniaki
    4. Przyrumienione ziemniaki przerzuć do garnka
    5. Dodaj dynię i szpinak
    6. Teraz czas na sól, pieprz i paprykę
    7. Duś warzywa przez 25 minut
    8. Na koniec wlej mleko kokosowe

    Smacznego, bądźcie zdrowi i kolorowi –
    Wasza HW :)

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *