Odkryj zapiekankę z ryżem na wszystkie bolączki

zapiekanka z ryżemPierwszy raz jedliśmy tę zapiekankę z ryżem u Pauli. Bolała mnie głowa, M. narzekał na żołądek, a po zapiekance – PYK. Wszystkie bolączki ustąpiły. Nie wykluczam, że mogła to być zasługa dobrego towarzystwa. W końcu liczy się nie tylko to co jemy, ale i z kim, prawda?

Nie będę dłużej owijać w bawełnę. Od razu wrzucam Wam przepis. Jest to dobra baza do eksperymentowania z dodatkami. Tym bardziej, że nawet autorka dania nie pamięta dokładnie wszystkich składników. Powiedziała mi dziś: wrzuć SE tam co chcesz 😀 Podaję więc składniki, które sama dodawałam ostatnio:

Składniki:

  • 1,5 szklanki białego ryżu (3 woreczki)
  • łyżka oleju kokosowego bio
  • 3 duże papryki
  • 2 cebule
  • 1 średnia cukinia albo pół średniej wielkości dyni
  • można dodać pieczarki
  • 4 jajka
  • śmietana lub mleko kokosowe
  • pół kostki startego żółtego sera (opcjonalnie)
  • przyprawy: pieprz ziołowy, słodka papryka, pieprz, sól

  • Przygotowanie:
    1. ryż ugotować z dodatkiem oleju kokosowego i soli
    2. pokroić warzywa
    3. naczynie żaroodporne wysmarować oliwą
    4. nałożyć do naczynia ryż i warzywa, doprawić i pomieszać
    5. zmieszać śmietanę/mleczko kokosowe z serem i jajkami, doprawić
    6. piec w temperaturze 170 st. C przez około 45 minut


    Zapiekanka z ryżem jest bombowa, szczególnie jeśli dobrze się ją doprawi. Weganie i osoby, które mają problemy z trawieniem mogą zrezygnować z dodawania jajek i sera – wtedy całość będzie jeszcze łagodniejsza.

    Uwaga: Spożywanie tej zapiekanki w dobrym towarzystwie grozi działaniem przeciwbólowym i wywołuje niekontrolowane napady śmiechu!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *