Pasta śródziemnomorska z fasoli pinto z tymiankiem

Burczy w brzuchu? Polecam kanapki z pastą śródziemnomorską z fasoli pinto, suszonych pomidorów i tymianku. To idealne połączenie smaków, a przy tym obfite źródło białka i żelaza.

pasta śródziemnomorska z fasoli pinto

Fasola pinto jest piegowata i dobrze prezentuje się w całości, jak rasowy rudzielec z charakterem. Jednak tym razem postanowiłam przygotować ją w wersji „zmiksowanej”, w postaci pożywnej pasty kanapkowej. Dzięki dodatkowi świeżych gałązek tymianku pasta jest doskonałym źródłem żelaza – 100 gramów ziół zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Oczywiście w mojej paście znalazło się zaledwie kilka świeżo zerwanych gałązek (około 3 łyżek) co pokrywa 10% dziennego zapotrzebowania. Do tego obfita w białko fasolka pinto oraz suszone pomidory (również są całkiem przyzwoitym źródłem żelaza) i rośniemy w siłę!

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ugotowanej fasolki pinto (wersja alternatywna – puszka fasoli)
  • pół szklanki suszonych pomidorów
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • soda oczyszczona
  • sól i pieprz
  • pasta śródziemnomorska z fasoli pinto

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Fasolę moczymy przez 8 godzin w poczwórnej ilości wody
    2. Następnie zmieniamy wodę na świeżą – powinna sięgać 5 cm nad fasolą
    3. Gotujemy przez godzinę z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej
    4. Po ostygnięciu miksujemy fasolę z suszonymi pomidorami i tymiankiem
    5. Doprawiamy solą i pieprzem

    pasta śródziemnomorska z tymiankiem

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *