Pasta z czerwonej fasoli w 5 minut

Pasta z czerwonej fasoli ma wiele zalet. Przede wszystkim przygotowuje się ją błyskawicznie. Do tego składniki, których potrzebuję do jej wykonania mam zawsze pod ręką. I co najważniejsze – jest tania. Puszka czerwonej fasoli kosztuje około 2-3 zł, do tego cebulka lub szczypiorek (może być wyhodowany na balkonie) i gotowe.

pasta z czerwonej fasoli

Zalety domowej pasty z fasoli:
– jest ekonomiczna – ile kosztują „kupne” pasty? Stanowczo za dużo! Jedno opakowanie hummusu (50-100 gramów) kosztuje od 5 do nawet kilkunastu złotych. Przygotowując samodzielnie pastę z fasoli zyskasz około 250 gramów pasty za maksymalnie 3-4 zł!
– fasolka w puszce jest „nieśmiertelna” – datę ważności podaną na opakowaniu możesz spokojnie pomnożyć razy dwa :) Warto zakupić raz na jakiś czas spory zapas fasolki i mieć ją w swojej spiżarce na wszelki wypadek.
– jest po prostu smaczna;

SKŁADNIKI:

  • puszka fasoli (możesz też ugotować ziarna fasoli – trochę więcej zabawy w kuchni, ale jest niewątpliwie zdrowsza)
  • szczypior lub mała cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz ziołowy, sól do smaku, czarny pieprz

  • PRZYGOTOWANIE:
    1. Fasolkę odsącz, przerzuć na sito i dokładnie opłucz
    2. Posiekaj szczypior lub cebulę
    3. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem
    4. Dopraw pastę

    Taką pastę można wykonać nawet bez konieczności brudzenia blendera. Fasolę wystarczy rozgnieść widelcem. Co prawda nie uzyska superaksamitnej konsystencji, ale będzie równie smaczna.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *