Pasta z suszonych pomidorów z soczewicą

pasta z soczewicy

Pożegnania z wędliną i serem bywają trudne dla wielu świeżo upieczonych wegetarian. Wiadomo, można się posiłkować gotowymi pastami i humusami. Jednak znacznie ekonomiczniejsze i często smaczniejsze są domowe pasty kanapkowe. Obok pasty z awokado i wege smalczyku moim ulubionym dodatkiem do kanapek jest pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami.

SKŁADNIKI:

  • około 100 gramów czerwonej soczewicy
  • 3/4 słoiczka suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ulubione przyprawy – np. kumin, garam masala, ostra papryka, sól, pieprz
  • PRZYGOTOWANIE:
    1. Soczewicę płuczemy zimną wodą i gotujemy około 10-12 minut
    2. Odstawiamy do ostygnięcia

    pasta z soczewicy

    2. Pomidory blendujemy razem z soczewicą, koncentratem i przyprawami.

    pasta z soczewicy

    Gotowe w 15-20 minut!

    pasta z soczewicy

    Pasta jest dobra przez około 2-3 dni. Świetnie smakuje z chlebem żytnim, natką pietruszki i sezamem.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *