Przetwory z wiśni bez cukru, czyli przeciwmigrenowe zapasy na zimę

Nie bądź wiśnia – jedz wiśnie. Najlepiej przez cały rok. A jeśli jesteś migrenikiem, to jedz ich 2 razy więcej. Możesz je zamrozić lub zamknąć w słoikach bez dodatku cukru. Będą pyszne!

Przetwory z wiśni bez cukru

Wspominałam już o tym, że wiśnie to dla mnie najlepszy naturalny lek na bóle głowy różnej maści, w tym migrenę (tutaj więcej info). Aby móc korzystać z ich niezwykłej, przeciwbólowej mocy nie tylko w lecie, ale przez cały rok, warto wykonać z nich domowe przetwory. Są na to 2 sposoby:

1. Zamrozić wiśnie
Potwierdzam – po zamrożeniu wiśnie zachowują swoje właściwości. Nie mam jednak wystarczająco dużo miejsca w zamrażarce, dlatego wybieram drugą opcję.

2. Zamknąć je w słoiczkach
Kilkanaście słoików wiśni, które przygotowałam w zeszłym roku, wystarczyło mi aż do teraz (mamy środek lipca).

Przetwory z wiśni na ból głowy

Oczywiście jeśli ktoś lubi smak wiśni, miewa częste bóle głowy albo po prostu ma przed domem swoje własne wiśniowe drzewko i pojemną spiżarkę, może zrobić ich znacznie więcej.

Jak zrobić wiśnie bez cukru?

SKŁADNIKI:

  • świeże wiśnie (najlepiej z własnego sadu lub od rolnika eko)
  • kilka słoiczków
  • wrzątek
  • stewia (opcjonalnie)

  • PRZYGOTOWANIE:
    1. Wiśnie dokładnie myjemy i wkładamy ścisło do słoików.
    2. Zalewamy wrzątkiem
    3. Na wierzch możemy dodać do każdego słoika nieco stewii
    4. Zakręcamy słoiki
    5. Wiśnie wkładamy do piekarnika na pół godziny (temp. około 120 stopni)
    6. Po upływie 30 minut dajemy wiśniom ostygnąć w wyłączonym piekarniku
    7. Przechowujemy w lodówce lub w chłodnej piwnicy

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *