Śmiali się widząc te kiełbaski, ale gdy tylko ich spróbowali…

kiełbaski wegetariańskieCórciu, byłam ostatnio na grillu i jadłam tylko wegetariańskie dania, zero mięsa – chwali się matka mojej przyjaciółki, rozmawiając z nią przez telefon.
Ta? I co jadłaś?
Upiekłam sobie kiszkę ziemniaczaną – odpowiedziała.

Cóż. Kiszka niby wegetariańska, a świnka i tak musiała umrzeć. Jaki z tego morał? Zanim coś zjesz, najpierw pomyśl?

Dziś wrzucam Wam przepis na wegetariańską przekąskę – idealną na każdą imprezę. Wiem, że wielu z Was zareaguje drgawkami na dźwięk tego słowa – KIEŁBASA, KIEŁBA… 😀 Dla wrażliwców możemy nadać przekąsce inną nazwę, np. paluszki, choć bardziej pasowałoby – „bobki”, hehe. Wszyscy śmieją się z tych – trzeba przyznać – dość brzydkich kiełbasek, ale wystarczy ich spróbować.

PRZEPIS NA PIECZONE PALUSZKI (vel KIEŁBASKI)

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki fasoli (dowolnej), jeśli jesteście ambitni, możecie ugotować fasolkę – ja nie jestem 😀
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 6 pieczarek (opcjonalnie)
  • 2 szklanki okruszków świeżego chleba
  • 1 szklanka startego sera (opcjonalnie)
  • żółtko jajka (opcjonalnie)
  • zioła
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • PRZYGOTOWANIE

    1. Warzywa (cebula, papryka, pieczarki) pokroić w kostkę i podsmażać na odrobinie oleju przez 5-10 minut
    2. Fasolkę zblendować
    3. Połączyć fasolkę z warzywami, okruszkami chleba, żółtkiem jajka i serem (ja robię część z serem, a część bez)
    4. Przyprawić i wymieszać, najlepiej ręką
    5. Uformować kiełbaski (można obtoczyć w mące albo bułce tartej) i skropić je oliwą
    6. Ułożyć na grillu albo na blaszce pokrytej papierem do pieczenia
    7. Piec około 25 minut w temperaturze 200 st. C

    Przepis (nieco zmodyfikowany) pochodzi z książki „Kuchnia wegetariańska. Najlepsze przepisy z całego świata”.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *