Sos meksykański, prawdziwy wulkan na talerzu

Kiedy bladzi Europejczycy dotarli do wybrzeży dzisiejszego Meksyku, nie spodziewali się, że odkryją coś więcej niż nowy ląd. Być może liczyli na złoto i klejnoty, ale Aztekowie posiadali inny skarb. Coś, bez czego dziś nie dałoby się przyrządzić ani ulubionej zupy Polaków, ani tego pysznego sosu meksykańskiego. Mieli pomidory.

Hiszpanie szybko zwinęli Aztekom sadzonki pomidora, a przy okazji nazwę owocu. Dzisiejsze angielskie „tomato” i hiszpańskie „tomate” to kopia słowa „tomatl” w języku nahuatl.

Jestem pomidoromaniaczką, dlatego wrzucam kolejny przepis z pomidorami w roli głównej. Ten obłędny sos meksykański to nie tylko pyszny dodatek do tortilli. Można go również przygotować na szybko do makaronu, a nawet zjeść z ulubioną kaszą.

tortilla wegetariańska

DOMOWY, BŁYSKAWICZNY SOS MEKSYKAŃSKI

SKŁADNIKI:

  • 1 dobrej jakości pulpa pomidorowa
    (można użyć świeżych pomidorów, jeśli są mocno dojrzałe i smaczne; niestety zimą trudno takie znaleźć, no chyba że w Meksyku)
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (z puszki też będzie ok)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pół papryczki chilli (opcjonalnie, w wersji dla hardkorów jak najbardziej wskazane)
  • przyprawy – papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz

  • PRZYGOTOWANIE
    1. Posiekaj drobno czosnek i cebulkę
    2. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę
    3. Podsmaż czosnek i cebulkę
    4. Dodaj pomidory i posiekaną papryczkę chilli
    5. Podduś około 15 minut
    6. Dodaj kukurydzę i fasolę
    7. Dopraw sos

    To wszystko. Łatwe, prawda?
    Życzę smacznego
    HW

    tortilla wegetariańska

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *