Szybki obiad czyli makaron ze szpinakiem i pomodores

Szybkie danie, szybki wpis. Zakładam, że każdy w Was ma w domu zamrażarkę. Mniejszą czy większą, to nieistotne. Ważne, aby zmieściły się w niej przynajmniej 2 opakowania szpinaku mrożonego, a najlepiej własnoręcznie mrożony szpinak z uprawy ekologicznej. Taki szpinak w lodówce + makaron = ultraszybkie danie dla wygłodniałych brzuchów.

makaron ze szpinakiem

MAKARON ZE SZPINAKIEM Z SUSZONYMI POMIDORAMI

SKŁADNIKI:

  • opakowanie ulubionego makaronu bio (np. orkiszowe penne)
  • 300 gramów szpinaku
  • 3/4 szklanki suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jaja z chowu ekologicznego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki kaparów (opcjonalnie)
  • ulubione zioła, pieprz i sól – wedle uznania
  • PRZYGOTOWANIE:

    1. Nastaw wodę na makaron
    2. Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni
    3. Podsmaż pociachane: czosnek i cebulkę
    4. Wrzuć makaron do wrzątku z dodatkiem oliwy i soli
    5. Dorzuć na patelnię zamrożony szpinak
    6. Dodaj pokrojone drobno pomidory suszone i kapary (jeśli masz i lubisz)
    7. Wlej mleko kokosowe
    8. Podsmażaj do momentu, aż szpinak będzie rozmrożony i gorący
    9. Dodaj jajko i dopraw sos
    10. Odlej makaron
    11. Zjedz 😀

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
    Na zdrowie!

    makaron ze szpinakiem

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *