Tort bezglutenowy – przepis stworzony z myślą o 95-letniej babci

W urodziny każdy ucieszy się z tortu. Nawet jeśli ten ktoś ma wysoki cukier i problemy z trawieniem. Dziś wrzucam tort bezglutenowy. Przepis stworzyłam na bazie rodzinnej receptury. Zmieniłam 2 rzeczy – zmniejszyłam ilość cukru i wyeliminowałam gluten, czyli mąkę pszenną.

tort bezglutenowy, przepis

Moja babcia pamięta czasy dwudziestolecia międzywojennego. Widziała moje rodzinne miasto bez blokowisk, z ulicami, po których jeździły wozy zaprzęgnięte w konie. Przeżyła wojnę. Ale największe wyzwanie przyniosło macierzyństwo – samotnie wychowała 3 dzieci, w tym 2 chłopców – urwisów (jeden z nich to mój tata). Z przygotowanych przez nią dań pamiętam oszczędne zupki podawane w emaliowanej, blaszanej misce o pięknym, ciemno seledynowym kolorze. Pamiętam też placek drożdżowy ze skórką pomarańczową. Wtedy nie bardzo mi smakował, dziś trochę za nim tęsknię :)

Babcia tydzień temu obchodziła 95. urodziny. Z tej okazji postanowiłyśmy z mamą upiec dla niej zdrowy (na ile to możliwe) tort bez glutenu i z małą ilością cukru (UWAGA: przepis na biszkopt niewegański, bo z żółtkami).

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
(tortownica o średnicy 20 cm)

  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 5 jaj
  • 1/3 szklanki cukru lub stewii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z całej cytryny
  • szklanka ciepłej, przegotowanej wody

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
1. Żółtka utrzeć z cukrem
2. Białka ubić na sztywną pianę
3. Mąkę przesiać i dodać proszek do pieczenia
4. Wszystko wymieszać i wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem lub wysmarowaną masłem
5. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni C
6. Biszkopt przekroić w poprzek na 3 równe części, a następnie każdą z nich nasączyć wodą z cytryną i 3 łyżkami cukru lub stewii


SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki waniliowego mleka sojowego (dosładzanego)
  • 3 łyżki kakao
  • owoce do posypania na wierzchu ciasta

PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie zimną wodą i przelać wrzątkiem
2. Gotować przez 15 minut w mleku sojowym
3. Po ostygnięciu zmiksować kaszę (musi się dobrze rozsmarowywać, dlatego gdy wyjdzie zbyt gęsta, możemy dolać mleka)
4. Podzielić masę na 3 części – do jednej z nich wsypać kakao


NA KONIEC:
1. Nasączony spód biszkoptu posmarować obficie białą masą
2. Przełożyć kolejnym nasączonym biszkoptem
3. Posmarować masą z dodatkiem kakao
4. Nałożyć wierzch biszkoptu i wyłożyć równo resztę masy, również na boki
5. Posypać obficie owocami (u mnie własnoręcznie zbierane jagody i borówki)

Smacznego wszystkim, życzę wielu, wielu lat W ZDROWIU 😀

P.S. Pamiętajcie, aby babciom po 90. roku życia nie śpiewać „100 lat”. My śpiewamy „dużo lat”, bo za „200 lat” babcia się – nie wiedzieć czemu – obraża 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *