Wegański parmezan z płatków drożdżowych i orzechów

Odkąd przyrządzam ser z ziemniaka, moja znajoma podejrzewa mnie o dodawanie pyr nawet do ciastek. Dziś pora na wegański parmezan z płatków drożdżowych i orzechów włoskich. Tym razem bez ziemniaków 😛

wegański parmezan z orzechów włoskich

Dzięki temu parmezanowi niestraszne Ci będzie przyrządzanie dań kuchni włoskiej, w której rolę główną pełni właśnie aromatyczny parmezan.

Najpopularniejszy i najsmaczniejszy wychodzi parmezan z orzechów nerkowca, ja jednak mam na niego alergię, dlatego wybieram opcję z orzechami włoskimi. Jak to zrobić? Potrzebujemy zaledwie 3 rzeczy.

SKŁADNIKI:

  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych
  • szczypta soli
  • szczypta ostrej papryki


  • PRZYGOTOWANIE:
    1. Orzechy włoskie upraż przez około 3-4 minuty na patelni (dzięki temu łatwiej będzie ściągnąć z nich gorzką skórkę)
    2. Ściągnij z orzechów ciemną skórkę
    3. Rozdrobnij orzechy za pomocą blendera
    4. Dodaj płatki drożdżowe
    5. Dopraw solą i papryką i jeszcze przez chwilę miksuj

    wegański parmezan

    Parmezan świetnie sprawdzi się jako dodatek np. do prostego spaghetti z pulpą pomidorową i czosnkiem, a także do pizzy i do wszystkich innych dań, które Ci się zamarzą.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *