Wegańskie burgery z soczewicy na wilczy apetyt

Gdyby wegańskie burgery serwowano w raju, Ewa nie musiałaby namawiać Adama do grzechu. Sam by się na nie rzucił. Są naprawdę dobre, a do tego można je przyrządzić niemal ze wszystkiego. Przed Państwem pieczone burgery z soczewicy i włoszczyzny. Zapraszam!

wegańskie burgery z soczewicy

Uwielbiam bezmięsne burgery. Robiłam już podobne z cieciorki, ale te z soczewicy są delikatniejsze. Kiedy nie mam czasu, zaglądam do Krowarzywa – tam to dopiero jest w czym wybierać. Ostatnio przypadły mi do gustu tofex i seitanex. To chyba jakieś czary, bo ten ostatni ma nie tylko smak, ale również strukturę mięsa. No i krowa wciąż żywa – same plusy 😀

Dzisiejsze burgery przygotowuję podobnie jak kotlety z soczewicy, z tym że nie smażę ich na patelni, tylko piekę.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki suchej, czerwonej soczewicy
  • pół łyżeczki sody (opcjonalnie)
  • 2 marchwie
  • 1 pietrucha
  • 1 mały seler
  • 1 nieduży por
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 4,5 łyżki zmiksowanego siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki ulubionej mąki (np. amarantusowej lub ryżowej)
  • przyprawy – mieszanka garam masala, kumin, curry, sól, pieprz


  • PRZYGOTOWANIE:
    1. Soczewicę gotować przez około 10 minut z dodatkiem sody, odcedzić i ostudzić.
    2. Włoszczyznę obrać, zetrzeć lub wrzucić do rozdrabniacza, a następnie poddusić z sosem sojowym do miękkości na oleju.
    3. Wymieszać soczewicę, włoszczyznę i mąkę.
    4. Zmielone siemię lniane zmieszać z 9 łyżkami gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.
    5. Do masy dodać siemię, całość przyprawić według uznania (polecam kumin i garam masalę).
    6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    7. Masę formować w kule i rozpłaszczać za pomocą łyżki na blasze (uwaga, mocno się lepi, co może być nieco irytujące).
    8. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut (z termoobiegiem 170 stopni 25-30 minut).

    wegańskie burgery z pieca

    Oczywiście burger to nie sam kotlet. Oto składniki, których użyłam do przygotowania burgera ze zdjęcia:

  • wegański majonez
  • sos na bazie keczupu i konfitury z cebuli
  • sałata, np. roszponka
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • pomidor
  • ogórek konserwowy
  • ser wegański Violife
  • Życzę smacznego,
    HW

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *