Wiejski smalec z fasoli z pieczarkami i cebulką

Są dania, których się nie kocha, dopóki nie spróbuje się ich w wersji wege. Smalec z fasoli to jedno z nich. Smaruję nim pajdę chleba i od razu przenoszę się myślami do wiejskiej chaty. Lubię kiedy słoma wystaje mi z butów. W końcu z punktu widzenia drogi mlecznej wszyscy jesteśmy ze wsi (Loesje).

Smalec z fasoli

Wegański smalczyk przyrządzam z kilku prostych składników:

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
  • 6-8 pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki soku z kiszonego ogórka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz ziołowy

  • PRZYGOTOWANIE:
    1. Na oliwie podsmaż cebulkę na złoto
    2. Dodaj pieczarki i podduś przez 5-10 minut
    3. W kielichu blendera umieść fasolę
    4. Dorzuć pieczarki i cebulę
    5. Dopraw
    6. Dodaj sok z ogórka
    7. Zmiksuj na gładką pastę

    Gotowe – witaj na wsi 😀

    Smalec z fasoli z pieczarkami i cebulką dobrze smakuje ze świeżym razowcem lub z bułką grahamką, koniecznie z plasterkiem kiszonego ogórka. Aha, i oczywiście w wersji wege nie jest tak tłusty jak w mięsnej, dlatego mogą sobie na niego pozwolić osoby na diecie odchudzającej.

    Chudnijcie, byle smacznie – Wasza HW

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *