Zapiekanka warzywna, dla której warto zostać wege

Są takie dania jarskie, które potrafią zawładnąć kubkami smakowymi najbardziej zatwardziałego mięsożercy. Zapiekanka warzywna niewątpliwie do nich należy. Jest lekkostrawna i prosta w przygotowaniu, choć nieco czasochłonna.

zapiekanka warzywna

Potrawa pochodzi z Francji. Wyobrażam sobie, jak schludnie ubrana pani domu (gdzieś w małej wiosce w Prowansji) stawia naczynie z parującym daniem na świeżo wykrochmalonym obrusie w kratkę vichy. Zaniepokojony mąż wypatruje wzrokiem mięsa. Postanawia jednak nie robić przykrości żonie. Z lekkim wahaniem sięga po widelec i bierze do ust pierwszy kęs. Czy smakuje? Oczywiście, że smakuje, choć za nic się do tego nie przyzna. Bo przecież bezmięsność dla niektórych jest jak bezpłciowość 😀

Brak mięsa to nie jedyny „grzech” tej zapiekanki. Pozwoliłam sobie przyrządzić ją nie ze zwykłym serem żółtym, ale z własnoręcznie przygotowanym serem z… warzyw 😛

zapiekanka warzywna

Czas przygotowania: 30-40 minut + pieczenie około 45 minut

Do przygotowania tej zapiekanki niezbędne jest naczynie żaroodporne z pokrywką.
Ewentualnie naczynie można przykryć folią aluminiową (choć nie polecam tej metody).

SKŁADNIKI:

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 2 papryki
  • 3 pomidory
  • 20 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • ser żółty – ja dodaję ser wegański z ziemniaka
  • oliwa do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • zioła
  • zapiekanka warzywna

    PRZYGOTOWANIE:
    1.Warzywa dokładnie umyj i obierz
    2. Wszystkie warzywa pokrój w średniej grubości plastry
    3. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą
    4. Układaj warzywa warstwami – zacznij od ziemniaków
    5. Każdą warstwę posypuj ulubionymi ziołami i odrobiną soli
    6. Na koniec ułóż warstwę z cebuli i ziemniaków (przypieczone smakują najlepiej)
    7. Zapiekaj pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 180 stopni (możesz włączyć termoobieg)
    8. Wyjmij zapiekankę i posyp startym serem
    9. Włóż do piekarnika bez przykrycia na około 15 minut
    Moją zapiekankę w wersji wegańskiej polałam świeżo przyrządzonym serem tuż przed podaniem.

    Gwarantuję, że smak zapiekanki zrekompensuje czas poświęcony na jej przygotowanie.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *