Zdrowe przepisy na 4 sposoby

zdrowe przepisy

„Bóg zesłał ludziom pożywienie, a diabeł kucharzy” ( Lew Tołstoj)

Chcesz, aby Twoje posiłki nie szkodziły zdrowiu, były lekkie, a przy okazji dostarczały jak najwięcej składników odżywczych?

Wprowadź do swojej kuchni 4 proste zasady, dzięki którym każde Twoje danie będzie zdrowsze, bardziej odżywcze i lekkostrawne:

1. NIE ŁĄCZ MIĘSA Z ZIEMNIAKAMI (BIAŁKA Z WĘGLOWODANAMI)
Być może ta wiadomość zasmuci wielu amatorów naszego dobra narodowego, czyli schabowego z kartoszkami i kapustką. Life is brutal. A zdrowie ma się tylko jedno. Dlaczego nie powinno się łączyć tych składników? Prof. dr. Hab. Michał Tombak, autor wielu książek o zdrowiu i długowieczności wyjaśnia to w prosty sposób:

– białko i węglowodany potrzebują innych soków żołądkowych i innego czasu do strawienia

– skrobia z ziemniaków w połączeniu z mięsem tworzy trującą substancję – solaninę

– nieprawidłowe połączenie prowadzi do procesów gnilnych w układzie pokarmowym (tworzą się inne bardzo szkodliwe substancje – indol, fenol, siarkowodór)

– składniki zalegają w żołądku przez dłuższy czas i zaczynają fermentować, powodując gazy i ból brzucha

– przy sporadycznym spożywaniu takiego zestawu (białko + węglowodany) każda z tych substancji zostaje zneutralizowana i wydalona z moczem – jednak powielanie tego połączenia kilka razy dziennie, przez 365 dni w roku może wywołać wiele poważnych chorób, m.in. kłopoty z krążeniem, miażdżycę, cukrzycę, astmę i wiele innych.
zdrowe przepisy
ZAMIAST MIĘSA Z ZIEMNIAKAMI:
– Schabowy z dużą porcją sałatki (sałata, pomidory, oliwki, cebulka)
– Ziemniaki z kotlecikami warzywnymi i surówką
– Pieczony pstrąg z surówką z białej kapusty
– Jajecznica z sałatką z pomidorów
Makaron z kaparami i warzywami (wersja wege)
Falafele z surówką z czerwonej kapusty

UWAGA: Rośliny strączkowe również zaliczają się do produktów białkowych, dlatego nie należy ich spożywać z ziemniakami i kaszami.


2. OWOCE TRAKTUJ JAKO PRZYSTAWKĘ LUB GŁÓWNY POSIŁEK, A NIE DESER
Łączenie owoców z innymi produktami powoduje fermentację. Jak jeść, aby nie szkodziły?
– można spożywać niedużą ilość owoców 20-30 minut przed głównym posiłkiem
– można spożywać koktajle lub sałatki owocowe jako osobne dania (na czczo lub co najmniej 3-4 godziny po spożyciu posiłku) zdrowe przepisy
– najwięcej cennych składników odżywczych z owoców przyswajamy rano, na czczo

Owoce jako posiłek? Tak:
– Owocowe smoothie z banana, jarmużu, mango, kiwi i pomarańczy z dodatkiem kurkumy
– Sałatka owocowa z bananem, pomarańczą, jabłkiem, ananasem)
– Każdy owoc może służyć również za zdrową przekąskę


3. NIE ŁĄCZ WIELU PRODUKTÓW W JEDNYM POSIŁKU
– im mniej produktów, tym niższe prawdopodobieństwo, że popełnisz błąd w łączeniu pokarmów
– nawet połączenie samych węglowodanów (chleb, ziemniaki i ciastko) może doprowadzić do fermentacji w żołądku – to samo dotyczy innych składników (różnych rodzajów białek i tłuszczów)

Jak gotować, aby jedzenie było proste i smaczne?
– znajdź 1 dominujący smak, który odegra główną rolę w Twoim daniu, np. kapary, oliwki, cebula
– zwróć uwagę na przyprawy, np. oregano i bazylia podkreślą smak sosu pomidorowego, a tymianek i rozmaryn będą dobrze współgrać z zapiekanką warzywną


4. NIE POPIJAJ POSIŁKU
Płyny w trakcie i po posiłku rozrzedzają kwasy żołądkowe – przez to trawimy znacznie wolniej!

CO I KIEDY PIĆ?
zdrowe przepisy
– najlepsza jest niegazowana woda mineralna, zielona herbata, napary z ziół (w zależności od potrzeb organizmu)
– pijemy minimum 30 minut przed posiłkiem
– popijamy co najmniej 1 godzinę po posiłku

Wiem, że to wszystko może się wydawać bardzo skomplikowane, ale zdrowie jest warte każdego wysiłku, prawda? :)

Po więcej informacji na temat prawidłowego łączenia pokarmów odsyłam do książek Michała Tombaka.